2018.07.18. | nyitólap | honlaptérkép | kedvencek közé | legyen a nyitólapom
magyar | deutsch | Vakok és gyengénlátók verziója
szentgotthard.hu | hivatal.szentgotthard.hu | ip.szentgotthard.hu | online-szállás | kisterseg | orseg.net
Bejelentkezés

Regisztráció
Keresés

Szavazás
4500 aláírás gyűlt össze a hulladákégető ellen. Ön szerint eredménnyel jár a tiltakozás?
-Igen, a közakaratnak érvényesülnie kell.
-Nem, a lakosság véleménye nem döntő súlyú.
-Lehetséges, de a lakossági tiltakozás önmagában nem elég.
Hírlevél feliratkozás

Nincs vétójoga Magyarországnak
Termikus hulladék-feldolgozó üzemet terveznek Heiligenkreuzban - magyar vélemény

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium megítélése szerint az Ausztriába, Heiligenkreuzba tervezett termikus hulladék-feldolgozó üzem megvalósítása esetén feltételezhető az országhatáron átterjedő jelentős környezeti hatás, különös tekintettel a tevékenység során a levegőbe kibocsátott szennyező anyagokra, és a térségre jellemző szélirányra. A zöldtárcának többi között ez az észrevétele arra a tájékoztatóra, amelyet a budapesti Osztrák Nagykövetség küldött a tervezett projektről. A KvVM ismét hangsúlyozta: szükségesnek tartja az Espoo-i egyezmény alkalmazását, és nemzetközi hatásvizsgálati eljárás lefolytatását, az érintett magyar hatóságok bevonását az engedélyezési eljárásba. Az eljárásban való részvétel azonban nem jelent vétójogot Magyarország számra, hanem arra ad lehetőséget, hogy szakmai alapon véleményezze a tervezett beruházást.

A BEGAS (Burgenlandi Földgázellátó Rt.) tavaly májusban jelentette be a felügyeleti tanácsának a projekt tervet. A termikus hulladék-feldolgozó létesítményt a heiligenkreuzi gazdasági parkban valósítanák meg, alig 1 kilométerre a magyar határtól, közvetlenül Szentgotthárddal szemben.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium már 2006. június 23-án jelezte az Osztrák Szövetségi Mezőgazdasági, Erdészeti, Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztériumnak, hogy a tervezett heiligenkreuzi termikus hulladék-feldolgozó üzemet olyan létesítménynek tartja, amelynek lehet Magyarországot érintő jelentős hatása, ezért kéri az Espoo-i egyezmény alkalmazását. Az osztrák minisztérium válaszában jelezte, hogy az Egyezmény szerint fog eljárni, és amint a beruházó Ausztriában benyújtja az engedélyezési kérelmet, Magyarország erről értesítést kap, hogy részt vehessen az engedélyezési eljárásban.

A budapesti Osztrák Nagykövetség tájékoztatása szerint, ha majd rendelkezésre áll a teljes tervdokumentáció és a részletes környezeti hatástanulmány, a tervezett beruházásról teljes körű tájékoztatást adnak a törvényi, illetve nemzetközi szerződési szabályozásokkal összhangban.

A nagykövetség írásos ismertetése szerint a Heiligenkreuzba tervezett hulladék-feldolgozót modern füstgáztisztító berendezéssel látnák el. A többlépcsős, hatékony és szennyvízkibocsátás-mentes füstgáztisztító berendezés gyakorlatilag az összes káros anyagot kiszűrné a füstgázból. Tájékoztatásuk szerint az üzemnek nem lesz negatív hatása a környék életminőségére. Az átadott anyag arra is kitér, hogy az alkalmazott szűrőberendezésekkel a legjobb rendelkezésre álló technológiát tervezik beépíteni. Állításuk szerint biztosított az is, hogy a természetes vizekbe, mint a Lapincsba nem kerül szennyvíz vagy fáradthő, és szagszennyezés sem jelentkezik majd.

A tervezett hulladékfeldolgozó-üzemben az alkalmazandó EU előírásokat be fogják tartani, sőt a kibocsátás mértéke jóval a határértékek alatt marad – olvasható az osztrák követségi tájékoztatóban.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium információi szerint az osztrák követség tájékoztatása és a BEGAS AG honlapján elérhető projektismertető alapján a heiligenkreuzi ipari parkban egy 80 MW névleges hőteljesítményű tüzelőberendezésen alapuló mintegy 200 ezer tonna/év hulladékfeldolgozási kapacitású termikus hulladékhasznosító művet létesítenének. (A Fővárosi Hulladékégető kapacitása 400 000 tonna/év)

A tárca már előzetesen is jelezte: a feldolgozandó hulladék típusáról kevés információ áll rendelkezésre. Nincs például adat arra vonatkozóan, hogy mennyi lesz a telepen egyszerre tárolt hulladék mennyisége, hogyan fogják a hulladékokat tárolni.

A beruházó által az osztrák hatóságnak benyújtott dokumentáció kézhezvételét, valamint az értesítést követően, az Espoo-i egyezménynek és a hazai szabályozásnak megfelelően a minisztérium és a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, az érintett települési önkormányzatokkal együttműködve, közzéteszi a dokumentumokat, tájékoztatja az érintetteket, és lehetőséget biztosít arra, hogy írásban és lakossági fórumon is kifejthessék véleményüket.

A magyar hatóságok álláspontját, valamint az érintett önkormányzatok és a nyilvánosság véleményét, észrevételeit a szaktárca továbbítja Ausztriának, és szükség esetén a hatástanulmány kiegészítését is kéri, ha a környezeti hatástanulmány nem tartalmaz elegendő információt az országhatárokon átterjedő hatások megítéléséhez; ezt követően az osztrák féllel konzultációt folytat a magyar környezetvédelmi érdekek érvényesítése érdekében.

A beruházás engedélyezéséről rendelkező osztrák hatóságoknak mérlegelniük kell a magyar lakosság véleményét és a magyar hatóságok álláspontját, és döntésük indoklásában ki kell térniük a figyelembe vétel módjára, ez azonban nem jelent vétójogot Magyarország számára.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

További információk:

> A Szemétégető akta. Minden, amit a szemétégetőről tudunk.

Eseménynaptár
2018 július
H K SZE CS P SZO V
impresszum | jogi nyilatkozat