2018.05.27. | nyitólap | honlaptérkép | kedvencek közé | legyen a nyitólapom
magyar | deutsch | Vakok és gyengénlátók verziója
szentgotthard.hu | hivatal.szentgotthard.hu | ip.szentgotthard.hu | online-szállás | kisterseg | orseg.net
Bejelentkezés

Regisztráció
Keresés

Szavazás
4500 aláírás gyűlt össze a hulladákégető ellen. Ön szerint eredménnyel jár a tiltakozás?
-Igen, a közakaratnak érvényesülnie kell.
-Nem, a lakosság véleménye nem döntő súlyú.
-Lehetséges, de a lakossági tiltakozás önmagában nem elég.
Hírlevél feliratkozás

Vendégváró
Körséta

Szentgotthárdot a 8-as számú főközlekedési út felől megközelítve Jakabházán és Rábafüzesen keresztül érhetjük el. A két csatolt település hagyományosan német nemzetiségű lakói jelenleg is ápolják nyelvüket, kultúrájukat. Rábafüzesen található Magyarország egyik legfontosabb közúti határátkelőhelye Ausztria felé.
A város központja felé haladva, átmegyünk a Lahn patak mentén osztrák- magyar összefogással kialakított árvízvédelmi rendszer hídján, amely egy EU támogatással megvalósított program keretében épült meg. Terveink szerint a 2002-ben átadott árvízvédelmi vápa területén néhány éven belül ifjúsági parkot hozunk létre.


Utunkat tovább folytatva a Szentgotthárd- Heiligenkreuz határon átnyúló ipari park létesítményei tűnnek fel az út mindkét oldalán. Az autóút mellett elkülönített kerékpárút is található, amelynek érdekessége, hogy a valamikori "vasfüggöny" nyomvonalán került kialakításra.A Rába folyó hídján haladunk át és rövidesen a városközpontban találjuk magunkat. Balra tekintve a Kapu című millenniumi emlékmű tárul elénk, amelyre Szent István intelmeit véste fel az alkotó.


Már messziről szembeötlik Magyarország harmadik legnagyobb barokk temploma, amely a város egyik jelképének tekinthető. A város barokk temploma és a kolostor 1748-64 között készült Franz Anton Pilgram bécsi építész irányításával. Tornya 60,5 m magas. A kupolák freskóin id. és ifj. Dorfmeister István a szentgotthárdi csatát ábrázolta. Schrezenmayr Gáspár ciszterci barát 40 év alatt faragta ki a fekete intarziás tölgyfa padokat. A barokk épületegyüttest Matthias Grusner laikus szerzetes és a már erősen korosodó id. Dorfmeister István freskókkal, Josef Schnitzler faszobrokkal díszítette. A kolostor keletről mutatja a legszebb arculatát. Az épület belsejében ezen az oldalon a könyvtár és az ebédlő található, szintén Grusner falfestményeivel.A templomtól északra áll az úgynevezett magtártemplom. A XII századi alapokra épített templomot erődítménnyé alakították át. 1605-ben az itt dúló csatározások során felrobbantották, majd újjáépítése után plébániatemplom volt a barokk templom felépítéséig. 1988-óta a városi színház szerepét tölti.
A kolostoregyüttes körül található a város legnagyobb közparkja a Várkert. A helyi védettséget élvező terület egy angolparkból és egy jelenleg rekonstrukció alatt álló barokk parkból áll. A Várkerthez csatlakozik a városi strand területe.
A barokk műemlékegyüttes előtti kisebb parkban található Széll Kálmán szobra, aki meghatározó alakja volt Szentgotthárd XIX. századi fejlődésének.

A város barokk főtere a Széll Kálmán tér. Itt üzletek és hangulatos vendéglők mellett láthatjuk az alapító III. Béla szobrát is.


A városkép meghatározó épülete a Vörösmarty Mihály gimnázium, amely a megye első világi gimnáziumaként kezdte meg működését 1895-ben.

A város központjától nem messze találhatóak a Rába és a Lapincs folyók. Az ide látogató kenusok magyarországi induló állomása Szentgotthárd.

A főtérről a Hunyadi János utcán haladva a Pável Ágoston Múzeumhoz érkezünk. A múzeumban helytörténeti és nemzetiségi kiállítást tekinthetnek meg a látogatók.A Széll Kálmán téren található kettős körforgalomból indíthatjuk utunkat a város és környékének megtekintésére. A máriújfalui Hársas tó kedvelt fürdő és kirándulóhely.
A főtéri körforgalomhoz visszatérve két irányban hagyhatjuk el a várost. Rábatótfalu, vagy Apátistvánfalva felé indulva egyaránt a Vendvidék gyönyörű, természetvédelmi oltalom alatt álló területe vár bennünket.

Eseménynaptár
2018 május
H K SZE CS P SZO V
impresszum | jogi nyilatkozat